Bijzondere monumenten, kapellen en gevels in Anderlecht

Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van ons genootschap voor heemkunde De Swaene wilden we niet, zoals velen dit wel doen, een academische zitting organiseren of een bijzondere spreekbeurt, maar wel een blijvend document tot stand brengen.

Zelf hadden we ervaren dat door de jaren heen het uitzicht van de gemeente Anderlecht enorm veranderde en het was ook de indruk dat beeldhouwwerken verdwenen, maar andere er ook bijkwamen en dat er weinig aandacht werd besteed aan niskapellen en kapellen in het algemeen, terwijl bijvoorbeeld in grootsteden als Antwerpen er bijzondere VZW's opgericht werden om o.a. kapellen en niskapellen onder de aandacht te brengen.

Vandaar groeide het idee om een boek samen te stellen met foto's over de monumenten, kapellen en niskapellen die onze gemeente rijk is. Echter, bij het doorlopen van de gemeente (straat per straat) dienden we al gauw vast te stellen dat dit alles niet zeer talrijk aanwezig was en dit in een gemeente met een oppervlakte van ongeveer 17,7 km2. En daarom hebben we besloten om ook bijzondere gevels of frappante dingen die we onderweg tegenkwamen eveneens een plaatsje te geven in deze uitgave.

Wij willen benadrukken dat het dankzij de steun is van de VGC, de gemeente Anderlecht en de dienst Toerisme dat dit alles onder de huidige vorm aan u kan aangeboden worden.

Wij hopen dat het u aanzet om ook op verkenning te gaan door Anderlecht en aldus deze gemeente van een andere kant te leren kennen dan wat vaak gereduceerd wordt tot voetbal en de wijk Kuregem.

Ook een woord van dank voor Regine Peeters, die samen met ondergetekende zorgde voor alle foto's.

Myriam Van Varenbergh
Auteur en voorzitter

Terug

De Swaene

Genootschap voor heemkunde in Anderlecht

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, een opmerking of wil u lid worden van onze vereniging? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.