Sinds 2015 werkt Coördinatie Zenne rond het thema van de Brusselse bronnen. We sensibiliseren en informeren zowel het grote publiek als de beheerders van die bronnen via gegidste wandelingen, ontmoetingen, een specifieke bronnenpagina op onze website, een conferentie, fotoalbums, films, … Dankzij onderzoek op basis van oude kaarten, teksten, ontmoetingen en terreinbezoeken hebben we al meer dan 200 bronnen heel precies weten te situeren. We hebben ook meer dan 50 verdwenen bronnen opgelijst.
Leefmilieu Brussel heeft nu al die bronnen opgenomen op haar eigen kaarten (waarop slechts een twintigtal bronnen werden vermeld!). Op die manier zullen die weinig gekende bronnen officieel erkenning krijgen en mogelijk beter beschermd worden. We wilden ook de gemeenten en lokale verenigingen sensibiliseren voor dit kleine blauwe erfgoed, dat over het algemeen weinig bekend is omdat het niet heel zichtbaar is en kwetsbaar.
Dit document omvat 15 bestaande en 6 verdwenen bronnen.
Website : https://www.coordinatiezenne.be/nl/documentatie/dossiers/bronnen.php
Fotoalbum van de bronnen van de vallei van de Neerpedebeek (Anderlecht)
Hoewel geen eigenlijke bron in de strikte zin, toch is het uiteinde van de betonnen buis het punt waar de waterloop aan de oppervlakte komt, na een ondergronds parcours van 200 m vanaf de oorspronkelijke bron. De bovenloop van deze beek, waarvan we de naam niet kennen, werd inderdaad ingebuisd in de jaren ’70. De roestkleur van het water getuigt van de ijzerhoudende ondergrond. Verderop voedt deze beek een vijver, en nog een tweede… waar de Brusselaars misschien ooit zullen kunnen zwemmen.
Plaats : 143481 (x) - 168073 (y) / 50°49'22,8" - 4°16'35,0" / 28,9m (hoogte) / Olympische bron
Uit een bron in de Schollestraat in Neerpede, onderaan een spoorwegtalud, ontspringt een bescheiden beekje, de Lange Wei. Dat mondt 500 meter verder uit in de Pedevijver, langs een aantal kunstmatige watervalletjes. De vijver wordt deels ook gevoed door de Neerpedebeek.
Plaats : 142710 (x) - 167829 (y) / 50°49'15,0" - 4°15'55,0” / 38,1m (hoogte) / Lange Weibron
Ongeveer vijftig meter voor de samenloop van de Broekbeek en de Neerpedebeek loost een buis in een fraai in de oever geïntegreerd metselwerk een constante stroom helder water in de Neerpedebeek. Dat is een mengeling van kwel- en bronwater uit de wijk, aangevuld – bij regenweer – met afstromend hemelwater.
Plaats : 50°49'38,2" - 4°16'28,9" / Helder water
Hier loopt de Neerpedebeek door een groot stuk landbouwgebied. Aan de rand van een weiland in dat gebied ligt een bron die een kleine poel van water voorziet. Daar, vlakbij de Scherdemaalstraat en een boerderij, komen koeien drinken. De overloop van de poel is een kanaaltje dat onder de landbouwweg doorloopt en vervolgens weer opduikt om dan aan te sluiten op de goot langs de weg. Een paar meter verder loopt het water weg in de riool. Een project van
de gemeente moet het mogelijk maken dit bronwater te hergebruiken. Verderop, op zo’n honderd meter van de boerderij, werd ook een bron aangetroffen in de kelder van een huis.
Plaats : 143323 (x) - 168831 (y) / 50°49'47,4" - 4°16'26,3" / 34,6m (hoogte) / Scherdemaalbron
Het rietveld van Neerpede, een drassige zone van groot biologisch belang, beschermd sinds 1997, strekt zich uit over de licht-glooiende terreinen op de valleiflank (en dus niet op de bodem ervan). Er bevindt zich een bron aan de bovenkant van dit terrein, naast een buurtweg die een koeweide volgt. Het is echter niet uit te sluiten dat er zich in het rietveld nog andere bronnen bevinden. Het bronwater vloeit, samen met de uitwatering van de vochtige zones
en hemelwater, via de oude drainagegrachten tot ze een (discontinu) beekje vormen, dat dan weer twee recent aangelegde poelen voedt, aan de lage kant van het natuurreservaat. Het water loopt vervolgens naar een gracht langs de Neerpedestraat en dwarst die via een duiker om uiteindelijk de beek te vervoegen.
Plaats : 142934 (x) - 168828 (y) / 50°49'47,4" - 4°16'06,5" / 34,6m (hoogte) / Bron rietveld
Dit kwelgebied ligt aan de rand van de Neerpedestraat en is vaak een paar vierkante meter groot. Het ligt in een landbouwakker. Midden in het kwelgebied ligt een bron waarin men water kan zien opborrelen, wat zorgt voor kleine wolkjes zand en leem.
De landbouwer die hier actief is, is waarschijnlijk niet erg opgezet met het water en de modder in zijn veld, maar voor huis- en boerenzwaluwen is dit een zegen. Zij komen hier regelmatig hun dorst lessen en vinden hier ook de kleigrond die ze nodig hebben om hun typische nesten mee te bouwen.
Plaats : 142836 (x) - 168626 (y) / 50°49'40,4" - 4°16'01,0" / 27,6m (hoogte) / Landbouwakker bron
De Meerveldbeek (ook wel Bietenbeek genoemd) is een kleine zijrivier van de Neerpedebeek. Stroomafwaarts, onder de Bietenstraat, is hij overwelfd, maar stroomopwaarts loopt hij nog steeds in open lucht. De beek ontspringt ten zuiden van de spoorlijn Brussel-Gent.
Verschillende bronnen en kwelwater voeden de beek ter hoogte van het spoorwegtalud. In het stroomopwaarts gelegen deel stroomt de beek onder de grond door een oude buis, links van de Bietenstraat. Op dezelfde plaats, maar dan aan de rechterkant van de weg, loopt een andere buis met helder water. Dat is misschien afkomstig uit bronnen en kwelwater in de wijk.
Plaats : Meerveldbeekbronnen - Helder water Bietenstraat
Op een kaart van het NGI op schaal 1/10.000 uit 1970 staan verschillende bronnen in Neerpede vermeld (de bron in het rietveld, die langs de Scherdemaalstraat…), waarvan er één tegenover hoeve Heymans ligt, aan de overkant van de weg. Deze bron voorziet tegenwoordig een klein rietveldje van
water, op een perceel waar vroeger serres stonden.
Daarna vloeit het water via een straatkolk weg in de riool. In 2021 zullen er werken uitgevoerd worden om ervoor te zorgen dat het bronwater onder de weg kan doorstromen, tot aan de beek.
Plaats : 142540 (x) - 168670 (y) / 50°49'42,5" - 4°15'46,3" / 27,5m (hoogte) / Neerpedestraat bron
Op diezelfde kaart van het NGI staat ook een bron die kort voor het kruispunt van de Tarwestraat en de Neerpedestraat ligt. Die bron vormt even verder een poel van zo’n 20 meter lang, die zonder onderbreking overloopt in de goot langs de weg.
en klein beetje verderop loopt het water uiteindelijk in een straatkolk en komt het in de riool terecht. In de lente van 2021 zouden werken ervoor moeten zorgen dat het water wegloopt langs een gootje tussen kasseistenen, om dan via een goot onder de weg in de Neerpedebeek terecht te komen.
Plaats : 142468 (x) - 168893 (y) / 50°49'49,1" - 4°15'42,3" / 35,2m (hoogte) / Neerpedestraat bron
Deze bron, op de grens met Dilbeek en omgeven door een betonnen structuur, bevindt zich in de tuin van de hoeve De Kroon, vlak voor een schuur. Het is in de lemen voorloper van deze schuur, toen nog gelegen naast de inmiddels verdwenen herberg De Kroon dat Pieter Bruegel de Oude omstreeks 1568 zijn schilderij Het Bruiloftsmaal vervaardigde.
Hoewel de bron op zich wellicht had kunnen volstaan om de dorst van de gasten te lessen, spreekt het voor zich dat zij zich liever te goed zullen gedaan hebben aan het bier dat hen werd opgediend. Heden ten dage vloeit het bornwater in een gracht, die 150 m verder in de Neerpedebeek uitmondt.
Plaats : 142051 (x) - 168872 (y) / 50°49'38,2" - 4°15'21,0" / 33,2m (hoogte) / Bron De Kroon
Deze bron stond nog op de NGI-kaart van de jaren ’80 maar werd sindsdien bedolven. Ze is nochtans niet geheel verdwenen, want het bronwater komt weer aan de oppervlakte in een weide, een honderdtal meter lager, vermoedelijk naar daar geleid via een kanalisatie.
Plaats : 142128 (x) - 169180 (y) / 50°49'59,0" - 4°15'25,4" / 64,5m (hoogte) / Vlasendaalstraat bron / 142127 (x) - 169110 (y) / 57,6m (hoogte) / Bron in de weide
Tussen de spoorweg en de Lennikseweg, niet ver van de gewestgrens, ontspringt een bron in een biologisch heel waardevol bebost gebied, vlakbij de waterscheidingslijn tussen de valleien van de Neerpedebeek en de Vogelzangbeek. De bron vormt de Koevijverbeek, die onder de spoorweg doorloopt en de vochtige zones van het gelijknamige natuurreservaat van water voorziet. Daarna stroomt het water onder de Koeivijverstraat door via een buis die tot onder een weiland doorloopt, om dan wat lager, door een sloot langs een rij knotwilgen, in de Neerpedebeek uit te monden.
Plaats : Koevijverbron
Het natuurgebied Vogelzang strekt zich over bijna 1,5 km uit langs de Vogelzangbeek en telt verschillende grote en kleinere poelen. Toch bevindt er zich in het reservaat geen enkele bron. De poelen lijken hier dus rechtstreeks gevoed te worden door het grondwater, dat hier heel dicht onder het oppervlak zit, aangevuld met afspoelend regenwater in geval van stevige buien. Wel zijn er enkele plaatsen waar kwelwater aan de oppervlakte komt. Een van die zones ligt helemaal aan het westelijke uiteinde van het reservaat, aan de rand van de beek (waarin het kwelwater terechtkomt). Die kwelzone is een paar vierkante meter groot. Op dit punt kan het kwelwater op sommige momenten van het jaar vrij overvloedig stromen en daarom werden er grote stenen platen op het pad gelegd, om te voorkomen dat wandelaars hier natte voeten krijgen of door de modder moeten.
Plaats : 143502 (x) - 166569 (y) / 50°48'34,4" - 4°16'35,5" / 25,3m (hoogte) / Bron Vogelzang
Deze bron wordt vermeld in een tekst van Alphonse Wauters, een historicus uit de 19e eeuw en auteur van het boek "Histoire des environs de Bruxelles". Volgens hem moet de bron langs de oude baan van Brussel naar Lennik gelegen hebben. Een andere auteur situeert de bron in het Busselenbergpark, en nog een andere in het Astridpark. De Fontein van Marcius of Martsborre – Marci fons in het Latijn – is een hydroniem dat volgens A. Wauters verwijst naar de naam van een landeigenaar van Romeinse origine. In de Oudheid werd Anderlecht inderdaad bezet door de Gallo-Romeinen, die hier bij het begin van onze jaartelling een Gallo-Romeinse villa met thermen bouwden. Werden die baden gevoed met water uit de Martsborre, of door een andere bron? Dat is niet bekend. De villa bevond zich op een heuvel tussen de vallei van de Zenne en die van de Neerpedebeek, op een plaats die bekendstond als het Sint-Annaveld. Bij archeologische opgravingen aan het einde van de 19e eeuw werd op die plaats een klein bronzen beeldje opgegraven dat de god Mars voorstelde. Vandaar is het is maar een kleine stap om te bedenken dat deze bron gewijd was aan de god van de oorlog, in plaats van aan landeigenaar Marcius.
Plaats : Martsborre
Tot het einde van de jaren 1950 stroomde de Neerpedebeek nog door een uitgestrekt, gemengd landbouwgebied van akkers en weilanden. Op een kaart uit 1939 van het NGI is te zien dat de beek gevoed werd door twee bronnen. Die moeten zich aan de rand van de huidige Marius Renardlaan bevonden hebben, vlak bij de Carrefour-winkel. In de jaren 1960 werd op de valleibodem een stadspark aangelegd met aan de rand daarvan hoge gebouwen. Dat is het Vijverpark, dat zijn naam dankt aan de visvijvers die een groot deel van deze groene ruimte uitmaken. De twee bronnen op de oude NGI-kaart zijn wellicht verdwenen tijdens de werkzaamheden voor de aanleg van dat park. Toch zou het kunnen dat die bronnen de vijvers nog steeds voeden, via een ondergrondse buis. Het heldere water van de vijvers wijst er alleszins op dat er ergens nog steeds zuiver water wordt aangevoerd.
Plaats : Bronnen Vijverspark
Deze helderwaterbron voedde destijds een fraaie vijver in het domein van het zg. Klein Kasteeltje, aan de Broekbeek, ter hoogte van het huidige Rechtsplein. Dit buitengoed dat reeds vanaf de 14de eeuw vermeld wordt, was in de loop der eeuwen in bezit van diverse families. Tegen het einde van de jaren 20 van de vorige eeuw, moest dit prachtige domein plaats maken voor een groot appartementsgebouw, in het kader van de uitbreiding van de Miniemenwijk. Een deel van het kasteeltje bleef echter bewaard, ingebed in een bijgebouw aan een binnenkoer, net zoals de bron die in een put werd gestoken, naast de toeganspoort van het oude landhuis. In 1978 werd het appartementsgebouw afgebroken en heropgebouwd, maar bij die gelegenheid gingen zowel de bron als de laatste delen van het oude kasteel definitief verloren.
Plaats : Cuypborre
Aan de voet van de noordelijke helling van de Weeldenberg, waar eertijds de Broekbeek liep, kwamen tot in de jaren vijftig de inwoners van de wijk en de pelgrims nog water halen bij de beroemde Sint-Guidobron, aan het kruispunt van de Erasmus- en de Instituutstraat. Naar het scheen, bezat dat water bovennatuurlijke eigenschappen die voor veel wonderbaarlijke genezingen hebben gezorgd. De bron was gewijd aan de heilige Guido, de patroonheilige van de gemeente Anderlecht, wiens relikwieën in de nabijgelegen kapittelkerk worden bewaard. De legende verhaalt dat de heilige (die omstreeks het jaar 1000 leefde) het water met een tik van zijn stok liet opborrelen. Een trap met zeven treden leidde tot bij de bron, omgeven door een bakstenen muur, vermoedelijk gebouwd in 1786.
Boven de bron bevond zich een gedenksteen met de tekst: St Guido O. P. N. (Ora Pro Nobis) 1786. In juli 1954 besliste het schepencollege het bouwwerk dat blijkbaar het verkeer hinderde, af te breken. Er werd een leiding gelegd naar het nabijgelegen Sint-Annaziekenhuis zodat de pelgrims konden
blijven wonderdadig water tappen, in de doorrit van de ambulances. Sint-Anna wordt in onze streken trouwens vaak aan bronnen en stroompjes gelinkt.
Het water van de aquifer waaruit de bron ontstond, zou in de jaren ‘70 worden vervuild door de diverse urbanisatiewerken (metro,…) die de ondergrond van de heuvel hebben verstoord. Na eeuwenlang water te hebben geleverd aan inwoners en pelgrims, is de Sint-Guidobron uiteindelijk volledig uit het Anderlechtse landschap verdwenen. Het bronwater wordt vandaag de dag wellicht naar de riolering geleid. Een riooldeksel, versierd met een achtpuntige ster, herinnert nog aan de verdwenen bron.
Zou het niet mooi zijn om, zoals in sommige andere steden, het water hier opnieuw aan de oppervlakte te brengen? Enkele schietgebedjes tot Sint-Guido zullen wellicht niet overbodig zijn als we dit in de nabije toekomst gerealiseerd willen zien…
Plaats : Sint-Guidobron
Deze bron met een behoorlijk debiet, bevond zich op een hoogte boven de Broekbeekvallei, op de grens tussen Anderlecht en Dilbeek, tussen de gehuchten Het Broek en Koudenaard. Het bronwater was rijk aan kalk, dat werd afgezet op de planten in de beek die door haar gevoed werd, om er tufsteen te vormen. De beek die eveneens Pippenzijp heette, was een zijbeek van de Broekbeek, die nabij Kuregem in de Zenne vloeide.
De Pippenzijpbron wordt al vermeld in een document van de 13de eeuw. In die tijd werd ze gesitueerd in een weide behorend tot de hoeve van Itterbeek, die de hele vallei besloeg.
Het domein ging over van de hertogen van Brabant naar die van Boergondië en in het midden van de 15de eeuw schenkt Filips De Goede zijn Pippenzijpebron aan de Kartuizers van Scheut. De bron was versierd met indrukwekkende steenblokken en bevond zich vlakbij een kapel gewijd aan de heilige Bruno, stichter van de Kartuizers (het gebouwtje zal kort na de Franse Revolutie vernietigd worden).
In 1608 bekomt de hertog van Aumale van het Kartuizersklooster dat het bronwater van de Pippenzijp naar zijn tuin in Anderlecht wordt geleid. Andere dorpelingen en ook het gasthuis genoten eveneens van deze aanvoer van vers water.
Zo heeft deze bron gedurende eeuwen drinkwater geleverd aan de Anderlechtenaren, tot ze verdween bij de aanleg van de ring in de jaren ’70 van de 20ste eeuw. Vandaag rijden er dagelijks duizenden auto’s over deze bron, bedolven onder tonnen grond, maar niet vergeten! In Anderlecht bestaat er nu nog steeds de Pippenzijpestraat en in Dilbeek, wordt de naam van deze oude bron nog gedragen door een taverne, een folkloristische groep en een parkje naast de ring.
Het zou mooi geweest zijn indien het water van de bron was afgeleid zodat het hier verder in open lucht had kunnen stromen…
Plaats : Pippezijpbron
Coördinatie Zenne-Coordination Senne
Februari 2024
Genootschap voor heemkunde in Anderlecht
Heeft u een vraag, een opmerking of wil u lid worden van onze vereniging? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.