Programmatie 2023

Sommige activiteiten worden onder voorbehoud meegedeeld omdat we nog op de definitieve bevestiging wachten van de betrokkenen.

Zondag 15/01/2023: Algemene vergadering

Algemene vergadering in het Gemeenschapscentrum De Kaai (Adolphe Willemynstraat te Anderlecht). Er wordt ook een film vertoond rond Etrimo, een bekende bouwfirma die ook in Anderlecht heel wat realisaties op haar naam heeft staan. Zoals gebruikelijk wordt er ook een koffietafel aangeboden tijdens het uitleg geven over onze financiële toestand en de voorbije en komende activiteiten.

Zondag 05/02/2023 : toneelvoorstelling “De Poepa”

We gaan met onze leden tegen verminderd tarief de toneelvoorstelling “De Poepa” bijwonen, gebracht door het Brussels Volkstheater in Zinnema Brussel.

Zondag 19/02/2023 : tentoonstelling “Kidorama”

We zouden o.l.v. Machteld De Schrijver (vzw Culturama) een bezoek brengen aan de tijdelijke tentoonstelling “Kidorama” in het Stedelijk Museum voor Mode en Kant van Brussel. De tentoonstelling verkent zowel thematisch als chronologische de ontwikkeling van de kindermode en vertelt ook het verhaal van de veranderde positie van het kind en de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid binnen onze samenleving.

Zondag 19/03/2023 : Tienerschool

Wij doen nogmaals een poging om een bezoek te brengen aan de Tienerschool gelegen op de Ninoofstesteenweg te Scheut-Anderlecht.

Zondag 16/04/2023 : Boeddhistische tempel

Wij pogen via één van onze leden, Ingrid Van Zande, een bezoek te brengen aan een boeddhistische tempel in het Brusselse.

Zondag 14/05/2023 : kerkhoven

Het is vreemd vast te stellen dat de kerkhoven van Koekelberg, Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem (het kerkhof van Sint-Agatha-Berchem, Kasterlindenstraat, is niet zo gemakkelijk te bereiken) bijna naast elkaar liggen. Ook zijn er heel wat bijzondere graven op terug te vinden, o.a. talrijke Belgische oorlogsgraven. Wij gaan op verkenning.

Zondag 18/06/2023 : Museum van de Illusie

Het Belgisch museum van de illusie is weinig bekend maar ligt naast de Grote Markt op de Kaasmarkt. Wij gaan er een geleid bezoek proberen aan te organiseren.

Zondag 27/08/2023 : Wandeling “Brussel is een vrouw”

Gezien het succes van de voorbije wandeling onder dezelfde titel, gaan we nu met dezelfde gids, Johan Van Broeck, een gelijkaardige wandeling in een ander deel van Brussel maken.

Zondag 24/09/2023 : Kuregem en de Joden

Onder leiding van de rabbijn, actief in de Kuregemse synagoge, zullen we een activiteit uitwerken, waarbij niet alleen een bezoek gebracht wordt aan de synagoge, maar waarbij we ook de aanwezigheid van de Joden in de wijk en hun geschiedenis aan u zullen overbrengen.

Zondag 22/10/2023 : Hertoginnedal

Hier wachten we nog op een antwoord.

Zondag 26/11/2023 : Kerk van de Koudenberg en de Schuttersgilde

De kerk van de Koudenberg is meestal gesloten maar ze gaat voor ons exclusief opengaan. Het is ook de officiële kerk waar normaliter koningen belangrijke kerkelijke plechtigheden bijwonen. En we gaan proberen om de nabijgelegen Schuttersgilde, die eveneens enkel maar toegankelijk is voor leden, te bezoeken.

10/12/2023 : Brussels Volkstheater

Aangezien we weten dat het Brussels Volkstheater 2 producties brengt per jaar, zullen we proberen tijdig onze leden te verwittigen, zodanig dat ze ook tegen verminderd tarief daar naartoe kunnen gaan.

Terug

De Swaene

Genootschap voor heemkunde in Anderlecht

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, een opmerking of wil u lid worden van onze vereniging? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.