Activiteitenoverzicht 2022

“Van Kabas tot Rugzak”.

Zondag 22/01/2022

Vanaf 13u15 hadden we via een livestream een bezoek gebracht aan de
tijdelijke tentoonstelling “Van Kabas tot Rugzak – 200 jaar Nederlandstalig onderwijs in Brussel”. Het was een tentoonstelling opgezet door het AMVB onder leiding van curator Mike Carremans. En wij dachten dat het goed was om op deze manier onze leden toch een activiteit aan te bieden gezien Corona nog steeds roet in het eten gooit om normale activiteiten te organiseren.

Lees meer...

Toneelstuk “Oscar”

Zondag 26/02/2022

We zijn met onze leden het toneelstuk “Oscar” opgevoerd door het Brussels Volkstheater in de Anderlechtse Zinnema gaan kijken. Zoals altijd was het lachten geblazen.

Lees meer...

Parking 58

Zondag 13/02/2022

Naar aanleiding van de afbraak van “Parking 58” werden er archeologische opgravingen gedaan, wat leidt tot heel interessante vondsten. Dit alles maakt het voorwerp uit van een tentoonstelling “Down the river” in de Sint-Gorikshallen.
Onder leiding van Machteld De Schrijver (Culturama vzw) hebben we een geleid bezoek gebracht aan deze tentoonstelling en werd er ook aandacht besteed aan de Sint-Gorikshallen zelf.

Lees meer...

Geert van Istendael

Zaterdag 19/03/2022

De heer Geert van Istendael is auteur van verschillende boeken maar ook ééntje over Manneken Pis. Vandaar dat we hem verzocht hebben om voor onze leden en andere geïnteresseerden een uiteenzetting over dit onderwerp en natuurlijk zijn boek zelf, te geven in de Nederlandstalige bibliotheek te Anderlecht (Sint-Guidostraat). De opkomst was zeer groot.

Lees meer...

Erfgoeddag

Zondag 24/04/2022

In het kader van de Erfgoeddag hebben wij in samenwerking met Beeldenstorm de 6 filmpjes vertoond voor alle mogelijke geïnteresseerden die wij maakten rond de Anderlechtse wijken.

Het geheel werd ook nog opgesmukt met een superheerlijke barbecue en een receptie. Het geheel ging door in de lokalen van Beeldenstorm te Anderlecht (Bergensesteenweg).

Lees meer...

Begraafplaats Laken

Zondag 24/05/2022

Wij hebben vroeger al de begraafplaats van Laken bezocht maar recent werden de ondergrondse grafgalerijen volledig gerestaureerd en terug toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Wij vonden het dan ook de gedroomde gelegenheid om deze reeds in de jaren ’80 afgesloten gedeelten van de Lakense begraafplaats te bezoeken. Het ging om een privébezoek voor onze leden aan de 300 meter ondergrondse grafgalerijen en bijzondere delen van het kerkhof.

Lees meer...

Cosmos

Zondag 12/06/2022

Velen onder ons kennen wel de vzw Cosmos die jarenlang actief was in het gelijknamig parochiezaaltje in de wijk Kuregem, maar die verhuisd is naar een totaal gerenoveerd pand in de Jorezstraat 21, beter bekend als “La Maison Blanche”. Weinigen hadden echter al de kans gehad om dit gebouw eens te bekijken en ook om wat meer uitleg te krijgen over de werking van vzw Cosmos.
Wij hebben dit georganiseerd o.l.v. een aantal bestuurders en zelfs de voorzitster van vzw Cosmos.

Lees meer...

Zomeractiviteiten

Wij hebben onze leden ook toegelaten om deel te nemen aan de zomeractiviteiten georganiseerd door Heemkunde Vlaams-Brabant, zoals o.a. een busuitstap naar Geel (26 juni 2022), een bezoek aan de Toren Ter Heyden te Rotselaar (4 augustus 2022), een bezoek aan Asse (17 augustus 2022).

Lees meer...

Gare Maritime

Zondag 26/07/2022

Dit voormalig goederenstation Turn & Taxis ondergaat sinds vele jaren talrijke ingrijpende renovaties, waarbij ook veel van het oorspronkelijk architectonisch erfgoed hersteld werd. Gare Maritime is aldus ook recent gerestaureerd en is een op co-creatie gebaseerde gedachte en op dit ogenblik de vestigingsplaats voor bedrijven, foodhall, bars, voedselmarkten, terrassen, onconventionele winkels, etc. Het was dan ook een genoegen om o.l.v. Machteld (vzw Culturama) een geleid bezoek aan dit alles te brengen.

Lees meer...

Dinsdaguitstappen

Wij hebben onze leden ook toegelaten om in samenwerking met o.a. het Davidsfonds Ukkel en vzw Zannekin deel te nemen aan dinsdaguitstappen die gingen richting Kortrijk (6 september 2022), Diest (4 oktober 2022), Charleroi (25 oktober 2022).

Lees meer...

Wandeling “Brussel is een vrouw”

Zondag 25/08/2022

Een uiterst geslaagde wandeling werd georganiseerd onder de titel “Brussel is een vrouw”, vertrekkende vanuit het Justitiepaleis via een niet-klassiek parcours richting Marollen, Roupeplein, en veel meer, waarbij men alles leerde over dames die verbonden zijn met justitie, onderwijs, oorlog, communisten, enz. Dit alles o.l.v. de heer Johan Van Broeck.

Lees meer...

Sint-Lukasparochie

Zondag 23/10/2022

Omdat we nog altijd een poging doen om alle kerken van Anderlecht te bezoeken stond ditmaal de Sint-Lukaskerk en parochie gelegen op de Bergensesteenweg 614 te Anderlecht op het programma.
We hadden het geluk dat ook de voorzitter van de kerkfabriek, de heer Michel Kesteman, bereid was om de rondleiding te verzorgen en ons toegang te geven tot deze kleine, maar vaak onbekende kerk (het geheel werd gevolgd door een artikel op onze website).

Lees meer...

Cinematek

Woensdag 16/11/2022

Cinematek is het centrum van het Koninklijk Belgisch filmarchief en bevindt zich in de Bozargebouwen aan de Baron Hortastraat te Brussel. Wij hebben de gelegenheid gehad om onder de uitstekende leiding van mevrouw Mikke Somers er een bezoek aan te brengen met afsluitend een film uit de oude doos van Buster Keaton.

Lees meer...

Toneelvoostelling “De Zugezeide Zeeke”

Zondag 27/11/2022

Zoals het stilaan een traditie wordt, en ook op verzoek van vele van onze leden, hebben we terug aan verminderd tarief de voostelling “De Zugezeide Zeeke” van het Brussels Volkstheater bijgewoond in Zinnema.

Lees meer...

Terug

De Swaene

Genootschap voor heemkunde in Anderlecht

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, een opmerking of wil u lid worden van onze vereniging? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.